Cultuur

19-12-2019

Het begrip cultuur kan heel breed worden geïnterpreteerd. Mijn andere blogs omvatten ook onderwerpen die gerelateerd kunnen worden aan het begrip cultuur. In deze blog lees je meer over sport en muziek en hoe deze gerelateerd zijn aan de cultuur.


Zuid-Afrika kent een rijke sportcultuur. De populairste sporten in het land zijn cricket, voetbal, boksen en rugby. Dit jaar kroonde de nationale rugbyploeg zich, tot vreugde van het land, tot wereldkampioen! Deze ploeg staat ook wel bekend als 'de Springboks'. Het winnen van het wereldkampioenschap in 1995, nog geen jaar na de eerste democratische verkiezingen, gaf het verzoeningsproces tussen de bevolking een duw in de juiste richting.

Zuid-Afrika wint het wereldkampioenschap rugby 2019
Zuid-Afrika wint het wereldkampioenschap rugby 2019

Naast de sporten die de Zuid-Afrikanen zelf beoefenen zijn er nog een heel aantal sporten die beoefend worden door voornamelijk toeristen. Denk hierbij aan sporten als surfen, raften en skydiven. Daarnaast is ook fitness populair bij de bevolking. Het wereldkampioenschap voetbal was een grote gebeurtenis voor het land. Door dit te organiseren ontstond er onder de bevolking geloof, moed en het gevoel dat ze er toe deden. Het kwam de saamhorigheid van het land, ondanks dat het veel geld gekost heeft, ten goede. Ze konden zich op deze manier op een positieve manier laten zien aan de rest van de wereld. Vóór het WK kwam Zuid-Afrika vaak negatief in het nieuws door o.a. corruptie en/of misdrijven.

Muziek
De muziek van Zuid-Afrika kent enerzijds vele tradities en is aan de andere kant beïnvloed door een mix van genres van over de hele wereld. Ook hier zien we de diversiteit weer terug. 

De Nomadische Khoisan, de eerste bewoners van Zuid-Afrika, zagen muziek als een onderdeel van hun dagelijkse leven. Door de komst van Europese kolonisten zijn er in de loop der jaren ook Europese klanken toegevoegd aan de muziekstijl (klassieke muziek, zeemansliederen). Hierdoor raakten klanken van o.a. gitaar en piano toegevoegd aan de inheemse muziekstijlen (voorheen waren het veelal blaas- en percussie instrumenten). Deze stijlen zijn tegenwoordig terug te vinden in Goema. Dit wordt ook wel de muziek van Kaapstad genoemd.

Andere populaire muziekstijlen in het land zijn jazz, pop en gospel. De jazzmuziek kent haar oorsprong toen veel zwarte arbeiders naar de steden trokken. Hier ontstonden getto's en in de sloppenwijken van Johannesburg ontstond de sound die deze cultuur voortgebracht heeft. Deze muziekstijl lijkt een beetje op dixieland/ragtime muziek. In de loop der jaren werd hier wat Amerikaanse 'swing' aan toegevoegd. De ruimtes waar deze muziek werd gemaakt bood tijdens de onderdrukking een veilige haven voor de bevolking. 

Wat betreft de popmuziek waren er een paar stijlen die hoofdzakelijk gebruikt werden. Dit waren R&B, rap, jazz en de Zuid-Afrikaanse synthesizermuziek. Een aantal belangrijke artiesten uit dit genre zijn Brenda Frassie, Moses Molelekwa en de groep Boom Shaka. 

Moses Molelekwa was een muzikant met een totaal eigen stijl. Hij overleed op 28-jarige leeftijd
Moses Molelekwa was een muzikant met een totaal eigen stijl. Hij overleed op 28-jarige leeftijd

Naast deze twee is ook de gospelmuziek een geliefd genre in Zuid-Afrika. De grootste gospelartiest is Rebecca Malope. 

In het land zijn er veel plekken waar live-optredens georganiseerd worden en in Kaapstad vindt jaarlijks het Cape Town Festival plaats.


© Joep Baetsen
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin